Базові поняття

HTMLце мова для розмітки документів для перегляду їх на екрані монітора у вікні браузера.

Документ, описаний за допомогою мови розмітки HTML, — це текстовий файл, який можна створити й редагувати у найпростішому редакторі (Блокнот, Notrpad++, Kate тощо). Він містить містить різні елементи: заголовки, абзаци, малюнки, таблиці та інші. Кожний елемент задають вказівкою мови HTML, яку називають тегом.

Тегце вказівка (фрагмент коду мовою HTML), що описує певні елементи документа HTML, записаний у кутових дужках < i >.

Така вказівка містить інформацію про те, який вигляд має елемент на Web-сторінці, які зв'язки він має з іншими елементами або документами.

HTML-документ умовно можна розбити на такі три частини:

  1. Службова інформація у рядку з тегом <!DOCTYPE>.

  2. Заголовок, який містить назву документа, службову інформацію для серверів, описи програм-сценаріїв. Цю частину документа розташовано між тегами <HEAD> і </HEAD>.

  3. Тіло документа, обмежене тегами <BODY> і </BODY>.

Теги крім назви, містять додаткові елементи, які називаються атрибутами.

Атрибутце компонент тегу, що містит вказівки про те, як броузер має сприйняти й опрацювати тег.

Запис атрибуту після назви тегу складається, як правило, з пари «назва атрибута = значення». Всі значення атрибутів зазвичай беруть у подвійні (") або одинарні (') лапки. Назви тегів і атрибутів можна набирати як малими, так і великими літерами — броузер інтерпретуватиме їх однаково. У тега може бути кілька атрибутів. Їхні записи відокремлюють один від одного пропусками.

При створенні Web-сторінок часто виникає необхідність пояснити ту або іншу особливість HTML-коду або наміри розробника. Але зробити це потрібно таким чином, щоб ці пояснення не було відображено у вікні браузера. У таких випадках використовують коментар.

Коментарце фрагмент коду, що ніяк не впливає на результат виконання коду. У мові HTML коментар розташований між групами символів <! та >.

Наприклад, на екрані буде відображено такі елементи:

<! Коментар в одному рядку >

<! Коментар у двох
рядках >.