Розробка уроку — практичної роботи

Тема: конфігурація комп’ютера під потребу.

Мета: розглянути процес підбору типової конфігурації комп'ютера під конкретну задачу.

По завершенню вивчення теми учень:

Структура уроку

  1. Організаційний момент
  2. Актуалізація опорних знань
  3. Вивчення нового матеріалу
  4. Інструктаж з ТБ
  5. Закріплення вивченого матеріалу
  6. Підбиття підсумків
  7. Домашнє завдання

Хід уроку

1. Організаційний момент

Вітання з класом. Перевірка присутності і готовності учнів до уроку. Перевірка виконання домашнього завдання. Інструктаж з техніки безпеки.

2. Актуалізація опорних знань

  1. Що таке інформаційна система?
  2. Що таке персональний комп'ютер?
  3. Що таке апаратне забезпечення?
  4. Які ви знаєте види комп'ютерних комплектуючих?

3. Вивчення нового матеріалу

Конфігурація ПКнабір складових ПК, призначених до розв'язування певного типу задач (опрацювання офісної документації, робота з графікою тощо).

За призначенням і, відповідно, за конфігурацією розрізняють:

Огляд сучасних комп'ютерних комплектуючих

У світі є багато питань, на які немає однозначної відповіді. Серед них особливе місце займають відвічні «війни» поміж корпораціями — велетнями комп'ютерної індустрії. Intel® чи AMD, nVidia® чи знову таки AMD Inc. (під брендом Ati™), Microsoft® або Apple Inc. ... Сперечатись можна довго.

Не прив'язуючись до конкретного виробника, розглянемо, що на сьогодні пропонує нам ринок комп'ютерних комплектуючих і де пролягає золота середина між бажанням кращого та економією.

Центральні процесори

З процесорного різномаїття 90-х років до наших часів дожили лише двоє виробників центральних процесорів — Intel® та Adwanced Micro Devices Inc. (AMD). Обидва мають повну лінійку сучасних процесорів з інтегрованою графікою, що дозволяє в ряді випадків успішно обійтися без зовнішньої відеокарти.

Лінійка процесорів Intel® складається з чотирьох «родин», розмежованих за призначенням.

Intel® Core™ i7 — 8-ядерний (4 ядра фізичні, 4 — віртуальні) процесор, розрахований на комп'ютерних ентузіастів, вимогливих гравців та робочі станції (i7−4770, i7−4820K, i7−4960X).

Intel® Core™ i5 — 4-ядерний (2 ядра фізичні, 2 — віртуальні) процесор, розрахований на комп'ютерні ігри, досить продуктивну роботу з мультимедіа (i5−4440, i5−4570, i5−4670K).

Intel® Core™ i3 — 4-ядерний (2 ядра фізичні, 2 — віртуальні) процесор, розрахований на невибагливих гравців, любительську обробку фото та відео. (i3−4130, i3−4340).

Intel® Pentium® — 2-ядерний (2 фізичних ядра) процесор, розрахований на використання в ПК базового та офісного рівня (G3220, G3430).

AMD Inc. на сьогодні представляє дві не пов'язані лінійки процесорів. Лінійка AMD FX — багатоядерні процесори для гравців та невимогливих ентузіастів. Лінійка AMD APU — чотириядерні процесори з вбудованою графікою дл ПК загального призначення.

AMD A10 APU —4-ядерний процесор, розрахований на комп'ютерні ігри та роботу в невеликих робочих станціях (A10−5700, A10−6700T, A10−6800K).

AMD A8 APU — дещо простіший 4-ядерний процесор, розрахований на ігри та продуктивну роботу з мультимедіа і графікою (A8−5500, A8−6500T, A8−6600K).

AMD A6 APU —2/4-ядерний процесор, розрахований на роботу у офісі, з графікою і невибагливі ігри (A6−5400K, A6−6400K).

AMD A4 APU — 2-ядерний процесор, розрахований на використання у офісних та навчальних системах (A4−4000, A4−5300, A4−6300).

Оперативна пам'ять

На відміну від процесорів, вся сучасна оперативна пам'ять, представлена виробниками, належить до одного типу — DDR3 і відрізняється лише робочою частотою (швидкодією) та можливістю працювати на підвищеній частоті. Вибір оперативної пам'яті для комп'ютера визначається, насамперед, фінансовими можливостями та довірою до певного виробника.

Частоти найпоширеніших модулів пам'яті знаходяться у межах 1066−1866МГц. Найпопулярніші на сьогодні виробники — Kingston, Hynix, Crucial (для ігрових систем — Geil та G.Skill).

Материнські плати

Чи не першим параметром, на який потрібно звертати увагу при виборі комплексу процесор-материнська плата, є тип з'єднання (англійською socket), за допомогою якого процесор кріпиться до плати. Для сучасних процесорів Intel® це Socket LGA1150, для AMD, відповідно Socket FM2(+).

Також материнські плати розрізняють за розмірами (форм-фактором):

Користувацькі
  E−ATX
XL−ATX
ATX
micro−ATX
mini−ITX
Серверні
SSI MEB
SSI EEB
SSI CEB

  • SSI MEB — 411x330mm

  • SSI EEB / E−ATX — 330x305mm

  • XL−ATX — 345x262mm

  • SSI CEB — 305x267mm

  • ATX — 305x244mm

  • micro−ATX — 244x244mm

  • mini−ITX — 170x170mm

 

Типові представники даних форм-факторів:


SSI CEB/EEB/MEB
E−ATX
XL−ATX
ATX
micro−ATX
mini−ITX

Відеокарти

На ринку відеоадаптерів представлено продукцію двох виробників графічних процесорів: nVidia® та Ati™, які на сьогодні представляють відеокарти на будь-який смак та об'єм гаманця.

Сучасні лінійки обох виробників виглядають так (за спаданням швидкодії):

nVidia® GeForce:
Ati™ Radeon:

Накопичувачі

Ще досить недавно наявність у комп'ютері жорсткого диску об'ємом 1ТБ (Терабайт = 1024ГБ, хоча виробники з цим не погоджуються: у них Терабайт означає 1000ГБ) була приводом для законної гордості. Зараз нікого не здивуєш накопичувачем на 3−4ТБ.

На цьому тлі курс світової спільноти на зменшення об'ємів інформації, що зберігається безпосередньо на ПК і перенесення її до «хмарних» сховищ виглядає дещо дивним. Проте саме така конфігурація (невеликий швидкий накопичувач для ОС та програм і великий об'єм інформації у «хмарі») видається найлогічнішим майбутнім.

На жаль, швидкі твердотільні накопичувачі коштують досі занадто дорого для повсюдного використання. Тому розглядатимемо невеликого (250−320ГБ) об'єму жорсткі диски.

 — Seagate DB35.4 ST3250310CS

 — WesternDigital Blue WD2500AAKX

 — Hitachi Travelstar Z7K500 HTS725032A7E630

 

Підбір типової конфігурації

Настав час визначитись, якого типу конфігурація нас цікавить. Припустимо, що необхідно обладнати робоче місце для учня на олімпіаді з комп'ютерної графіки, затративши мінімум ресурсів.

Виходячи з таких вимог, відразу відкидаємо зовнішню відеокарту, недешеві процесори верхнього рівня, повноформатні та спеціалізовані материнські плати і твердотільні (SSD) накопичувачі. Таким чином, такий комп'ютер матиме двоядерний процесор з інтегрованим відео на материнській платі форм-фактора Micro ATX, 4−8ГБ оперативної пам'яті та жорсткий диск на 250−320ГБ. Живитиметься ПК від джерела 300−400Вт.

Розглянувши всі фактори, для нашої задачі видаються оптимальними наступні конфігурації (станом на початок квітня 2014 року):

Конфігурація I
(Intel Haswell — s1150)

Конфігурація II
(AMD Richland — FM2)

Конфігурація III
(Intel Ivy Bridge — s1155)

Конфігурація IV
(AMD Llano — FM1)

 

Обгрунтування вибору комплектуючих

Підібрані конфігурації утворили дві групи за вартістю. Перша група представлена конфігураціями з орієнтовною вартістю близько $ 300 і є оптимальною з точки зору далекоглядності: її можна використовувати без змін протягом 5−10 років. Інша група з орієнтовною вартістю біля $ 220 виправдана лише у випадку підвищеної економії.

Вибір процесора для кожної з конфігурацій зроблено на базі аналізу тестів та оглядів авторитетних інтернет-джерел (Overclockers.ru, EasyCOM, tom's HARDWARE), з урахуванням якості вбудованого графічного ядра та вартості кінцевого рішення.

Як можна помітити, оперативна пам'ять для всіх конфігурацій обрана одна й та сама. Це пов'язано з тим, що її вартість майже не залежить як від виробника, так і від якості. В основному більш дешеві модулі є неякісними підробками, а більш дорогі — продуктами для ентузіастів. Вибір материнських плат для всіх конфігурацій обумовлено співвідношенням ціна/якість (конкретні виробник і модель в даному ціновому діапазоні не мають великого значення).

Обрані накопичувачі (жорсткі диски) в обох групах конфігурацій мають мінімальну для нових накопичувачів на сьогодні ємність і характеризуються непоганим сполученням ціни і швидкодії.

Обрані «коробки» для ПК характеризуються непоганою міцністю (критично для шкіл) і відсутністю у комплекті дешевого «китайського» блоку живлення, оскільки міняти комплектуючі, які вийдуть з ладу через неякісне живлення, вийде набагато дорожче. Відповідно обрані блоки живлення — розумний компроміс між якістю та ціною.

4. Інструктаж з ТБ
5. Закріплення вивченого матеріалу

Для закріплення вивченого матеріалу пропонується практична робота, що передбачає пошук у мережі Інтернет відповідних даних та підбір оптимальної конфігурації ПК під вказану потребу з урахуванням заданого бюджету.

По завершенні роботи учень має представити готову конфігурацію, яка складається щонайменше з процесора, материнської плати, віделадаптера (якщо передбачено потребою і/або вкладається у бюджет) та накопичувача, і відповідає заданим вимогам. Також учень має обгрунтувати свій вибір.

Завдання для практичної роботи (7 варіанти)
Використавши дані про рекомендовані системні вимоги конкретних програм, підібрати конфігурацію ПК:

6. Підбиття підсумків уроку

Протягом уроку розглянуто сучасний асортимент комп'ютерних комплектуючих, обгрунтовано вибір конкретних комплектуючих під потребу. Учні навчились використовувати мережу Інтернет для пошуку необхідних для підбору конфігурації даних та пояснювати свій вибір. Виставлення оцінок.

7. Домашнє завдання

Підібрати конфігурацію ПК з варіанту, не розглянутого у класі (за вказівкою вчителя).


Текст упорядкував Томченко Роман Валерійович, вчитель cпеціалізованої школи № 52 з поглибленим вивченням інформаційних технологій Солом'янського району міста Києва, під час виконання випускної роботи на курсах підвищення кваліфікації з 17 березня по 4 квітня 2014 року.