Розробка уроку

Тема: формати файлів аудіо та відео, сервіси публікування відеофайлів, подкастинг.

Мета уроку. Після вивчення матеріалу уроку учень

знає:
формати аудіо- та відеофайлів;

пояснює:

порівнює: формати аудіо- та відеофайлів;

подає приклади: сервісів публікування відеофайлів та створення подкастів;

вміє: публікувати відеофайли в Інтернеті.

Обладнання: проектор, комп'ютер з встановаленими ОС Linux, редактором відео kdenlive і браузером, (дана) інструкція.

Структура уроку

  1. Організаційна частина
  2. Актуалізація опорних знань
  3. Вивчення нового матеріалу
  4. Закріплення вивченого матеріалу
  5. Підбиття підсумків уроку
  6. Домашнє завдання

Хід уроку

1. Організаційний момент
Вітання з класом. Перевірка присутності і готовності учнів до уроку. Перевірка виконання домашнього завдання. Визначення теми та мети уроку.

2. Актуалізація опорних знань

Примітка. Відповіді на питання мають бути розлогими з демонстрацією використання ПЗ.

  1. Покажіть й опишіть призначення складових інтерфейсу kdenlive:
    • головне меню з переліком всіх доступних вказівок;
    • панель інструментів з кнопки часто використовуваних вказівок;
    • дерево проекту з переліком кліпів, долучених до проекту;
    • список ефектів;
    • монітор кліпу — для перегляду кліпу;
    • монітор проекту — для перегляду змонтованого проекту;
    • монітор запису — для запису (захоплення) відео;
    • монтажний стіл (лінія часу) з відео та аудіодоріжками.
  2. Як створити новий проект kdenlive?
  3. Як додати до проекту кліпи?
  4. Як вирізати зайві фрагменти кліпів?
  5. Як додати перехід між кліпами?
  6. Як долучити звуковий супровід?
  7. Як долучити ефект приглушення звуку?
  8. Як обробити проект?
  9. Як налаштувати kdenlive?
  10. Як захопити відео? З яких пристроїв це можна зробити?

3. Вивчення нового матеріалу

Результат монтажу залежить не лише від початкового творчого задуму, майстерності при монтуванні відзнятих (записаних) матеріалів, але якості матеріалів. Останнє істотно залежить від формату зберігання даних (і початкових, і остаточних).

Формати аудіо
без стиснення:

зі стисненням:
без втрат:
з втратами: Розширення відеофайлів

Full HD (повна висока чіткість) — назва роздільної здатності відео 1920×1080 пікселів.

Це лише маркетингова назва. Вперше назву Full HD запропоновано компанією Sony у 2007 році. Таку роздільну здатність застосовують у трансляціях телебачення високої роздільної здатності (HDTV), у фільмах, записаних на дисках Blu-Ray і HD-DVD.

Після появи моніторів високої роздільної здатності виник попит на відео з роздільною здатністю, кращою за стандартну телевізійну (для NTSC — 525 рядків, для PAL, SECAM — 625 рядків, тощо). Запровадження позначення «Full HD» мало на меті виокремити справді високу роздільну здатність, яку було визначено як 1920×1080. Для перегляду такої роздільної здатності монітор/телевізор потрібно підключати до пристрою передачі (ПК чи телевізійного декодера) за допомогою сучасних (переважно цифрових) інтерфейсів: HDMI, DVI, DisplayPort (зокрема Thunderbolt), WIDI, AIR Play тощо. У разі підключення через аналогові інтерфейси (S-Video, RCA, DSub або подібні) якість зображення буде обмежена інтерфейсом, через який сигнал передають. У такому разі купувати телевізор або монітор із роздільною здатністю 1920×1080 не має сенсу.

Виробники телевізорів запровадили також позначку «HD READY», яка означає, що пристрій може приймати сигнал із роздільною здатністю 1080 ліній, хоча відтворює його з меншою роздільною здатністю (найчастіше — 720). Якщо підключати ПК, ноутбук чи інший пристрій до монітора за допомогою старих кабелів VGA, RCA тощо, різниця з «повноцінним» HD майже непомітна.

Існує анаморфний варіант Full HD з неквадратними пікселями та роздільною здатністю 1440×1080, оскільки майже в усіх форматах ефірного телебачення співвідношення сторін зображення становить 4:3, а у Full HD — 16:9.

720p — скорочена загальна назва одного з форматів відео високої роздільної здатності (HDTV). Число 720 означає 720 горизонтальних ліній екранної роздільної здатності, а літера «p» (тут і далі) означає прогресивну розгортку. При трансляції 60 кадрів в секунду, 720p забезпечує найвищу якість у межах стандарту ATSC. Завдяки прогресивній розгортці, зменшується необхідність у фільтрації зображення та компенсації блимання, що в свою чергу наближає 720p, по чіткості відображення найменших деталей, до стандарту 1080i.

1080i — черезрядковий різновид єдиного міжнародного стандарту розгортання (англійською Common Image Format, CIF), який використовують у цифровому телебаченні високої чіткості HDTV. Стандарт передбачає співвідношення сторін екрану 16:9, і роздільну здатність зображення 1920×1080 квадратних пікселів. Кожен кадр відео 1080i передають у двох напівкадрах, по 540 рядків (вертикальних елементів) кожен. У парному напівкадрі передаються парні рядки зображення, а у непарному — непарні.

2160p — скорочена загальна назва одного з форматів відео ультра високої роздільної здатності 4K (Ultra HD). Стандарт передбачає співвідношення сторін екрану 16:9, і роздільну здатність зображення 3840×2160 квадратних пікселів. Можливий варіант пропорції 21:9, з роздільною здатністю 5120×2160 пікселів.

4320p — скорочена загальна назва одного з форматів відео ультра високої роздільної здатності 8K (Ultra HD). Стандарт передбачає співвідношення сторін екрану 16:9, і роздільну здатність зображення 7680 × 4320 пікселів.

Зазвичай професійні фільми знімають у цифровому або аналоговому режимі. В аналоговому режимі фільм спочатку записують на 70 міліметрову плівку. Потім її опрацьовують, іноді оцифровують. Результат монтажу в аналоговому або цифровому режимі записують на 35 міліметрову плівку або цифровий носій.

Хромакей (Chroma key, або «Зелений екран» та «Синій екран») — технологія, яку широко використовують у кіно та на телебаченні. Суть технології полягає у тому, що ділянки зображення або відео, які мають певний колір, замінюють іншими зображеннями (чи відеокадрами) як тлом. Можна використовувати будь-який колір. Але зазвичай використовують зелений або синій кольори.

Подкаст (англійською Podcast) — цифровий медіа-файл або низки таких файлів, які розповсюджують інтернетом для відтворення на портативних медіа-програвачах чи персональних комп'ютерах. Термін «podcast» є поєднанням назви портативного програвача музики iPod та слова broadcast. Зазвичай подкасти завантажують на подкаст-термінали (є і платні, і безоплатні), звідки їх і беруть інші користувачі. Наприклад, на такі: podfm, rpod, libsyn.

Створені медіа файли можна завантажити на сайт youtube.com. Під час завантаження буде здійснено конвертацію у декілька файлів форматів *.flv, *,mp4 з різною роздільною здатністтю для вибору під час перегляду в online режимі при роботі в Інтернеті.

Використовуючи Інтернет сервіс savefrom.net, можна завантажити на свій комп'ютер фільм у запропонованому форматі.

Конвертація файлівпереписування файлів у іншому форматі — завдання, посильне для багатьох програм. Вибір потрібної залежить від завдання користувача, підтримуваних форматів і можливостей налаштування. Можна скористатися редакторами аудіо й відео, які вивчатимемо на уроках: завантажити один формат і зразу записати в іншому.

Перелічимо 21 іншу програму.

VideoMach — програма, за допомогою якої можна створювати відеокліпи, покращувати записаний матеріал і конвертувати файли.

AVS Video Converter — програма «все в одному» для роботи з відео, конвертер, пропалювання VCD, SVCD, DVD, редактор відео.

Any Video Converter Free — швидка безкоштовна програма, що швидко і якісного конвертує відео файли у потрібний формат.

Videocharge — різання, склеювання, конвертування відео та аудіо, створення скріншотов з відео, робота з файлами VOB і IFO, копіювання DVD.

Switch Sound Converter — зручний і потужний конвертор аудіо.

Format Factory — безкоштовна універсальна програма для конвертування файлів відео, аудіо та зображень.

F2 ImageResizer — безкоштовна програма для швидкої і якісної зміни розмірів, конвертації формату та оптимізації фотографій.

UniConvertor — універсальний перетворювач форматів векторної графіки. Проект базований на коді редактора векторної графіки sK1.

JadGen — утиліта для створення jad-файлів з jar-архівів. Стане в нагоді, якщо той або інший додаток відмовляється працювати без jad.

SWF & FLV Toolbox — програма для конвертації файлів FLV і SWF у формати AVI, Projector EXE, анімований GIF і покадрові серії зображень JPEG/GIF/BMP.

iWisoft Free Video Converter — програма швидкої дії для конвертації медіафайлів з великою кількістю пресетів!!!.

RipBot264 — програма для конвертації різних відео файлів для Apple TV, iPhone, iPod або PSP.

SUPER — потужна програма для конвертації (перетворення) різноманітних форматів файлів аудіо і відео.

Hamster Free Video Converter — конвертор відеофайлів для iPod, iPhone, PS3, PSP, xBox, Zune, Apple TV.

DVDFab — програма для копіювання вмісту DVD і Blu-ray, а також для конвертації контенту з метою його подальшого перегляду на мобільному телефоні.

Media Converter SA Edition — конвертор швидкої дії, що легко конвертує документи, аудіо і відео файли.

Pazera Video Converters Suite — набір відеоконверторів.

Pocket DVD Wizard — конвертує DVD, AVI, Mpeg або DivX для перегляду на портативних пристроях.

MediaCoder — універсальний безкоштовний медіа транскодер з безліччю додаткових функцій.

mkv2vob — проста у використані програма для перетворення відео формату MKV у файли VOB.

Pazera Free Audio Extractor — потужна програма для витягнення аудіо доріжок з відео, а також для конвертації аудіо файлів.


4. Закріплення вивченого матеріалу

  1. Назвіть формати аудіо:
    • без стиснення;
    • зі стисненням без втрат;
    • зі стисненням з втратами.
  2. Назвіть і стисло опишіть формати відео.
  3. Що таке Full HD?
  4. Що означає HD READY?
  5. Що означають числа у позначеннях 720p, 4320p?
  6. Що означають літери у позначеннях 2160p, 1080i?
  7. Що таке хромакей (Chroma key)?
  8. Що таке подкаст?
  9. Подайте приклади подкаст-терміналів.

5. Підбиття підсумків уроку
Виставлення оцінок.

6. Домашнє завдання
Вивчити матеріал уроку і повторити матеріад попереднього уроку про kdenlive.


Текст створено на основі випускних робіт Демченка Олександра Володимировича, вчителя спеціалізованої школи № 52 Солом'янського району міста Києва, і Ужицького Віктора Броніславовича, вчителя вечірньої загальноосвітної школи № 3 Солом'янського району міста Києва (курси підвищення кваліфікації з 14.10.2013 по 27.12.2013).