Алгоритм створення і виконання проекту Java
в інтегрованому середовищі програмування Eclipse
з використанням контексного меню

(є альтернатива — використовувати відповідні кнопки на панелі інструментів)
  1. Завантажити середовище Eclipse.

  2. Використати вказівку меню File / New / Java Project.

  3. У вікні діалогу New Java Project ввести назву проекту (на поданій нижче ілюстрації це work) і натиснути кнопку Next.

    Примітка. Проект буде розташовано у теці, визначеній як робочий простір (Workspace) при налаштуванні Eclipse. Наприклад, при першому використанні цієї програми. Решту налаштувань можна залишити як є. При виконанні проекту буде використано усталені в JRE налаштування, і відповідні файли буде розташовано в окрему теку src.

    JRE — англійською Java Runtime Environment — середовище виконання для Java — мінімальна реалізація віртуальної машини, необхідна для виконання застосунків Java (без компілятора й інших засобів розробки). Містить віртуальну машину Java Virtual Machine і бібліотеку Java-класів. Вільно поширена і для більшості платформ її можна завантажити із сайту Oracle.

    JDK — англійською Java Development Kit — безкош­товно розповсюд­жуваний комплект розробника застосунків мовою Java. Складається з компілятора Java, стандартних бібліотек класів Java, прикладів, документації, різноманітних інструментів розробника і виконавчого середовища Java (JRE).

  4. У наступному вікні діалогу перейти на вкладення Libraries. У разі потреби долучити до проекту додаткові бібліотеки Java. Натиснути кнопку Finish.

    Наразі до проекту долучено стандартний API, що є у складі JRE.

    API — англійською Application Programming Interface — прикладни́й програ́мний інтерфе́йс, інтерфейс програмування застосунків, інтерфейс прикладного програмування — набір визначень взаємодії різнотипного програмного забезпечення. Це зазвичай (але не обов'язково) метод абстракції між низькорівневим та високорівневим програмним забезпеченням.

    Примітка. Після створення порожнього проекту потрібно додати пакунки і класи. Можна одразу створювати класи. Тоді їх буде розташовано у так званому пакунку як усталено. Але рекомендують розташовувати усі свої класи у власноруч створені пакунки.

  5. Викликати контекстное меню теки src, клацнувши правою кнопкою миші на ній, і вибрати New / Package.

  6. У вікні діалогу New Java Package ввести назву пакунка і натиснути кнопку Finish.

    На поданій вище ілюстрації введено назву work. Вихідні файли класів буде розташовано у такій теці робочого простору:

    назва проекту / src / назва пакунку.

    Для поданої ілюстрації це work / src / work.

  7. Створити головний клас програми. Він має бути загальнодоступним (public) і містити функцію main — точку входу у програму. Це можна зробити, наприклад, через контекстное меню пакунку, клацнувши правою кнопкою миші на пакунку й вибравши New / Class.

  8. У вікні діалогу New Java Class:

    • ввести назву класу — довільну, але згідно з правилами називання класів у Java;

    • виставити мітку public static void main(String[] args), щоб внести цей текст у код;

    • натиснути кнопку Finish.

  9. У результаті у вікні Eclipse побачити:

    • праворуч — браузер класів для подання структури пакунків і класів (файли з розширенням java);

    • у центрі — код вибраного класу (work.java на ілюстрації).

  10. Внести код програми, пам'ятаючи, що назва файлу java й назва класу в коді мають збігатися.

  11. Запустити проект Java на компіляцію й виконання, натиснувши кнопку Run на панелі інструментів і вибрати Run As / Java Application.

    При цьому потрібно буде підтвердити збереження коду, якщо цього не було зроблено раніше, — натиснути кнопку OK.

  12. Побачити виведення програми у поданні Console знизу вікна Eclipse після того, як консольний застосунок буде відкомпільовано й виконано.

Примітка. Відкомпільовані файли класів з розши­ренням class буде розта­шовано у теці bin теки проекту.

У поданих розробках уроків може бути використано одну й ту саму назву (наприклад, work) для різних об'єктів. Це зроблено з метою економити час при вивченні та демонстрації матеріалу: не потрібно створювати нові проекти, пакунки й класи з різними іменами, а лише змінювати файл java. Професіонали так не роблять, дотримуючись домовленості щодо назв — див. посилання англійською та російською.


Текст упорядкувала Остапенко Галина Іванівна, вчитель Вищого мистецького коледжу «Київська дитяча Академія мистецтв» Оболонського району міста Києва, під час виконання випускної роботи на курсах підвищення кваліфікації з 24.10.2016 по 28.10.2016.